Korujen puhdistus

Jokainen meistä haluaa säilyttää korut kauniina ja hyväkuntoisina. Siksi niiden puhdistukseen ja huoltoon kannattaa uhrata hieman aikaa. Kaikki jalokivet kärsivät liasta ja rasvasta, eikä pinttynyt lika tee hyvää myöskään korun ja ihon kosketuspinnalle.

Korujen säilyttäminen kuuluu osaksi niiden huoltoa. Koruja kannattaakin säilyttää niille sopivassa, pehmeässä kangaspussissa, tai vastaavasti korulippaassa. Korujen riisuminen yöksi on myös hyvä tapa pitää ne hyväkuntoisina pitkään. Korujen puhdistus ja kiillotus on suositeltavaa tehdä kultasepällä yhden tai kahden vuoden välein. Kultaseppä tarkastaa puhdistuksen yhteydessä myös timanttien istutuksen.

Korujen kotipuhdistukseen on olemassa runsaasti erilaisia puhdistusliinoja ja -aineita, joihin kannattaa tutustua. Puhdistusliinalla kulta-, hopea- ja teräskorujen puhdistus luonnistuu nopeasti ja hellävaraisesti. Saat enemmän iloa koruista, kun irtopöly, tummumisen jäljet ja muut epäpuhtaudet ovat poissa. Korujen puhdistusvälineet voi kätevästi tilata myös kotiin.

Vihkisormuksen ammattimainen puhdistus ja kotihoito

Vihkisormus on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Näin vältyt haitallisilta kemikaaleilta, jotka voivat rikkoa tai syövyttää sormuksen pintaa. Höyrypuhdistus on hienotekoiselle ja hauraalle vihkisormukselle hellävarainen puhdistusvaihtoehto. Ammattilaisen tekemä höyrypuhdistus on turvallinen tapa pitää huolta kallisarvoisesta vihkisormuksesta. Heidän toteuttama puhdistus takaa, että vihkisormus loistaa kuin uusi. 

Toinen turvallinen ja ammattimainen puhdistusmenetelmä vihkisormukselle ja muille koruille on ultraäänipuhdistus. Ultraäänipesurin puhdistusliuos on siitä erinomainen, että se pääsee käsiksi korujen pieniin syvennyksiin ja puhdistaa ne läpikotaisin. Ultraäänipuhdistus soveltuu hyvin timantti-, hopea- ja kultakoruille, mutta huokoiset korut, kuten helmet ja korukivet vaativat ammattilaisen etukäteistarkastusta. Ultraäänipesu onkin aina syytä tehdä alan erikoisliikkeessä, jolloin saa varmistuksen sen sopivuudesta oman vihkisormuksen tai muun korun puhdistukseen.

Kotioloissa vihkisormus voi puolestaan nauttia aika ajoin vaahtokylvystä. Tällöin se kylpee lyhyen hetken, noin kymmenen minuuttia, käsitiskiainetta sisältävässä vedessä, jonka jälkeen sen puhdistus käy näppärästi käyttämättömällä, pehmeällä hammasharjalla. Vihkisormus ja muut korut pitää kylvyn jälkeen huuhdella runsaalla vedellä ja antaa kuivua rauhassa pyyhkeen tai nukkaamattoman liinan päällä. Lopuksi ne kannattaa vielä kiillottaa mikrokuituliinalla, tai erityisesti korujen puhdistukseen tarkoitetulla liinalla. Varo kuitenkin hankaamasta koruja.

Haitalliset kemikaalit, kuten esimerkiksi voimakkaat pesu- ja puhdistusaineet, voivat vahingoittaa vihkisormusta huomaamatta. Siksi sormuksen poisottaminen on tärkeää myös kotioloissa, etenkin silloin kun työskentelee likaisissa tai muuten epähygieenisissä, tai vaihtoehtoisesti runsasta puhtautta vaativissa olosuhteissa. Sekä kivi että rengas voivat vahingoittua kovien kemikaalien vuoksi. Esimerkiksi valkaisuaine on haitallinen sormuksille. Samoin torjunta-aineet, petrolituotteet ja alkoholit ovat myrkyllisiä korutuotteille. 

Myös deodorantti, hajuvedet, hiuslakat ja muut liuottimet voivat ärsyttää monia koruja. Vaikka vihkisormus olisi vahva timanttisormus, se saattaa karsastaa haitallista ainetta, jolloin se on alttiina erilaisille pintanaarmuille, kolhuille ja jopa värimuunnoksille. Lopullisesti lohjennutta korua on vaikea enää saada entiselleen.

Kolmen kohdan tarkistus: jalokivi, kiven istutus ja runko

Mitä tulee itse vihkisormuksen tarkempaan huoltoon, niin sen tarkastelua voi tehdä varsin pitkälle myös omatoimisesti. Vihkisormuksen tarpeellisia hoitotoimenpiteitä voi arvioida silmämääräisesti. Jalokivi, jalokiven istutus, sekä sormuksen runko ovat asioita, joita voi tarkistaa säännöllisesti, samoin kuin sitä, että mikään sormuksen osa ei puutu, tai ole vaurioitunut.

Kolme kohtaa on syytä tarkistaa tietyin väliajoin: jalokivi on kirkas ja ehjä, jalokiven istutus on ehjä ja kunnossa eli “kynnet” ovat paikoillaan jalokiven päällä, eikä mitään puutu, sekä sormuksen runko näyttää sileältä ja kiiltävältä.

Säännöllisellä sormuksen tarkastuksella oppii pian myös huomaan, jos koru tarvitsee ylimääräistä puhdistusta, tai jos sen pieni osa on vähäänkään vioittunut.

Huomioi vihkisormuksen koko

Vihkisormus on oltava oikeankokoinen. Mikäli se tuntuu liian tiukalta tai löysältä sormessa, on sen kokoa muutettava. Vihkisormuksen uudelleen mitoitus ei ole lainkaan epätavanomaista ja se on yksi yleisimmistä kultasepäntöistä. Se kertoo, että sormus on tärkeä omistajalleen, ja sen hyvästä säilymisestä halutaan huolehtia. 

Riskinä nimittäin on, että esimerkiksi liian iso sormus tippuu sormesta, tai että se sormessa pyöriessään saa joko kiven tai sen istutuksen vaurioitumaan. On kuitenkin syytä huomioida, että koon muutosta ei tulisi tehdä myöskään liian usein. Tämä saattaa nimittäin vahingoittaa vihkisormuksen runkoa joko vähentämällä materiaalin määrää, tai muuntamalla epäedullisesti kiven asettelua.

Myöskään sääolosuhteita ei tule poissulkea sormuksen koon osalta. Esimerkiksi kylmä ilma lähes automaattisesti pienentää sormia, jolloin vihkisormus voi tuntua normaalia suuremmalta sormessa. Tämä on kuitenkin normaalia, eikä vaadi sormuksen koon muuttamista.

Milloin vihkisormusta ei kannata käyttää?

Vihkisormus on yleisimmin tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön. On kuitenkin tilanteita, jolloin vihkisormusta ei kannata käyttää, kuten esimerkiksi hiekkarannalla, jossa sen häviämisen riski on suuri. Lisäksi hikiliikunta, uiminen ja saunominen, sekä erilaisten ihovoiteiden laittaminen sormuksen ollessa paikoillaan, voivat olla haitallisia sille. 

Nukkumaan mentäessä on niin ikään syytä poistaa vihkisormus, sillä nukkuessa kädet ja sormet liikkuvat vapaasti, kiertyvät ja suoristuvat, jolloin liike voi tuottaa sille vääjäämättä vahinkoa. Myös siivous, piha- ja puutarhatyöt, raskaiden esineiden nosto tai muu fyysinen urakka vaarantavat sormessa pidettävän vihkisormuksen. 

Toisaalta vihkisormuksen poisottaminen liian usein ei myöskään kannata. Silloin sen voi tahtomattaan unohtaa tai kadottaa, tai sille voi tehdä hallaa niin haluamatta. Vihkisormuksen suojaisa pitopaikka on hyvä olla aina sama, tai jos sen haluaa varastoida, niin tekee varastoinnin vain siksi ajaksi, jolloin tietää, että ei voi käyttää sormusta syystä tai toisesta.

Huolehdi koruista ja vihkisormuksesta joka päivä

Vihkisormus on iso investointi, joten sen hyvää hoitoa ja huoltoa ei kannata laiminlyödä. Terve maalaisjärki auttaa, kun muistaa, mitä sellaista fyysistä työtä tai toimea tekee, jossa vihkisormus mitä suuremmalla todennäköisyydellä tahriintuu. Kovien kemikaalien, kosmeettisten tuotteiden ja muiden epäsuotuisten ympäristötekijöiden läheisyydessä, vihkisormus kannattaa riisua aina pois, tai ainakin käyttää laadukkaita suojakäsineitä, jotta välttyy sormuksen kiven tai metallirenkaan vahingoittumiselta. 

Erityisesti timantti- ja kultakoruja kannattaa puhdistaa itse säännöllisen suunnitellusti. Koruliikkeissä on saatavilla lukuisia erilaisia puhdistusaineita ja -liinoja, joilla korujen puhdistaminen käy vaivattomasti kotona. Esimerkiksi hopeanpuhdistusaine sopii hyvin vaativimpien hopeakorujen puhdistukseen. Myös timanttikoruille on omat erityispuhdistusaineet. Ammattitaitoinen kultaseppä auttaa ja neuvoo oikeanlaisten puhdistustuotteiden löytämisessä koruille. 

Kun koruja ei käytetä, ne kannattaa ensisijaisesti pitää korujen säilytykseen tarkoitetussa rasiassa tai pussukassa. Kylpyhuoneessa tai yöpöydän laatikossa säilyttäminen ei ole suositeltavaa, sillä korut eivät pidä kosteudesta, eikä mekaaninen kuluminen tee myöskään hyvää laatikossa vapaana pyöriville koruille. Sama sääntö pätee myös vihkisormukseen.

Vihkisormuksen huoltaminen ja hyvä säilytyspaikka varmistavat, että se pysyy yhtä kauniina ja puhtaana kuin silloin, kun se pujotettiin sormeen ensimmäisen kerran. Vihkisormuksen huoltaminen parhaalla mahdollisella tavalla takaa sille laadukkaan, pitkän eliniän. Upeaa, hyvin pidettyä ja huollettua, vihkisormusta on ennen kaikkea miellyttävä katsella. Se antaa ylpeydenaihetta vihkiparille, ja saa varmasti salaa monia ihailevia silmäyksiä myös ulkopuolisilta henkilöiltä.

Previous
Previous

Miesten sormukset – kattava opas miesten sormuksiin

Next
Next

Sirot kihlasormukset