Kuinka suojata ja huoltaa vihkisormusta talvella

Kattava opas vihkisormuksen huoltoon, erityisesti talvella. 

Talvi on jälleen täällä kylmine lämpötiloineen. Samalla kun taistelet talven kylmyyttä vastaan, koitat navigoida jäisillä teillä tai suojata itsesi viimalta, elämäsi tärkein koru tarvitsee myös suojelusta. 

Sinun vihkisormuksesi, olit sitten juuri kihlautunut tai pitkään avioliitossa, tarvitsee erityistä suojelua tänä lumisena vuodenaikana ja me olemme täällä auttamassa.

Vihkisormuksesi tarvitsee aina suojausta ja huolenpitoa, mutta erityisesti talvikuukausina se vaatii extra tarkkaavaisuutta. Talvella käytät kuitenkin hanskoja ja lapasia, ehkä käyt laskettelemassa tai hiihtämässä ja sormesi kapenevat hieman kylmästä. Lue alta miten pidät sormuksesi hohtavana ja säihkyvänä kaikkina vuodenaikoina!

Miksi vihkisormuksesta tulee löysä talvella?

Mitä kylmempi säästä tulee, sitä löysemmältä sormus saattaa tuntua. Ja ellei sormesi ole mennyt dieetille, se luultavasti johtuu kehosi reaktiosta laskevaan lämpötilaan. Mitä kylmempi ulkona on, sitä enemmän verisuonesi vetäytyvät ja supistuvat, jotta ne voisivat pitää kehosi lämpimänä. Tämä johtaa sormien kevyeen kutistumiseen.

Tämä on samankaltaista, kuin se, kun sormistasi tulee ryppyiset sen jälkeen, kun olet uinut tai liottanut niitä vedessä pitkään esim. kylvyssä. Verisuonten vetäytyminen on myös syy sille, miksi sormistasi tulee ryppyiset!

Jos sormesi mitattiin sormusta varten lämpiminä kuukausina kesällä tai keväällä tai jopa syksyllä, on hyvin mahdollista, että sormuksesi tuntuu löysältä talvella. Se miten löysältä sormus tuntuu, vaihtelee riippuen ihmisestä. Joka tapauksessa, vaikka sormesi kutistuisivat vain vähän, sormuksesi tarvitsee suojelua.

4 vinkkiä miten suojata vihkisormuksesi talvella

Nyt tiedät, miksi sormesi kutistuvat, mutta mitä voit tehdä asialle? Lue neljä vinkkiä alta, jotta tiedät miten suojata sormuksesi talvella… ja kaikkina muina aikoina!

1: Valitse käsineesi tarkoin

Kun valitset itsellesi talvivaatteita, pidä mielessäsi asusteet. Voiko se, miten pidät sormesi lämpiminä vaikuttaa sormukseesi? Itseasiassa kyllä! Itseommellut lapaset saattavat olla super ihanat ja mukavat kädessä, mutta säästä ne sormuksettomille päiville. Sormus voi nimittäin jäädä kiinni neuloksiin. 

Jalokivet ja yksityiskohdat sormuksessa voivat helposti napata kiinni neuloksista, rikkoa materiaalia ja pilata lempi villahansikkaasi tai sormuksen kivi voi jopa irrota prosessissa. Tämä riski koskee kaikkia neuloksia, lapasia, hanskoja ja neulepaitoja. Tarkoittaako tämä siis, että sinun tulisi selvitä hanskoitta kylmässä? Ei tietenkään! Mutta ole varovainen materiaalien kanssa, kun käytät sormusta.

2: Pidä jalokivinen sormus poissa, kun osallistut ulkoaktiviteetteihin

Talven aikana on mahdollista harrastaa monia ihania ulkolajeja kuten hiihtoa, laskettelua, luistelua ja lumikengillä kävelyä maastossa. Nämä kaikki urheilulajit vaativat lämpimänä pysymistä mikä tarkoittaa tietysti myös paksuja käsineitä. Kaikki nämä lajit, huolimatta siitä miten taitava olet, sisältää myös kaatumista.

Joka kerta kun kaadut, kätesi ottavat vastaan maasta tai välineistäsi ja se voi aiheuttaa tuhoa sormukselle. Ja joka kerta kun otat käsineesi pois, oli se sitten kiristääksesi välineitäsi tai ottaaksesi kuumaa juomaa laskettelun välissä, on vaarana, että sormuksesi putoaa kylmyyden vuoksi kavenneista sormistasi tai vaurioituu.  Sormuksen riskeeraaminen ei ole sen arvoista, joten jätä sormus suosiolla kotiin. 

Entä lähdetkö kylmyyttä pakoon etelään? Et ole turvassa sielläkään. Vain koska et joudu kestämään kapenevia sormia, ei tarkoita, ettei sinun tulisi olla varovainen. Suolavesi tai vesialtaassa olevat kemikaalit taikka liukkaus, jota aurinkovoide aiheuttaa, voi myös aiheuttaa vahinkoa sormuksellesi tai se voi pudota sormestasi ja kadota. 

Vaeltaminen, uiminen, rannalla oleskele ja muut etelän aktiviteetit ovat myös riskejä vihkisormuksellesi, joten parasta on tällöinkin jättää sormus kotiin, missä se on turvassa.

3: Vältä viemästä sormustasi yhdestä lämpötilasta toiseen ääripäähän

Esilämmitätkö autosi? Menetkö suoraan avannosta kuumaan saunaan? Tee se varoen. Vähän tiedetty fakta on, että kun timantti joutuu yhdestä ääripäälämpötilasta toiseen se saattaa vaikuttaa timanttiin, eikä hyvällä tavalla. Vaikka sitä ei sattuisi usein, se on jotain mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja olla tietoinen. Isot lämpötilan muutokset saattavat lisätä tai pahentaa timantin sulkeumia. 

Ja miksi edes riskeerata sitä? Asiantuntijat suosittelevat, että pidät timanttiset korusi suojattuna, kun liikut lämpötiloista toiseen esim. lämpimästä kodista pakkasilmaan ja sieltä lämpimään autoon ja taas kylmään ulkoilmaan ja sieltä lämpimään toimistoon. Älä kuitenkaan unohda olla varovainen lapasten kanssa!

4: Pidä sormus puhtaana

Tätä kuuluu noudattaa tietysti kaikkina vuoden aikoina, mutta se on erityisen tärkeää talvisin. Ajan mittaan arvokas timanttisormuksesi voi kerätä itseensä pölyä, likaa ja muuta tahmaa (tämä pätee tietty kaikkiin jalokiviin ja sormuksiin, ei vain timantteihin). Sormuksen puhtaana pito varmistaa sen hohtavan kirkkaana aina.

Usein kysyttyjä kysymyksiä sormuksen huoltamisesta talvella

Tekeekö kylmä ilma sormuksesta löysemmän?

Kyllä, kylmä ilma aiheuttaa sormien kaventumista, joka puolestaan aiheuttaa sen, että sormus tuntuu löysemmältä. 

Miten estän sormuksen hapettumisen?

Kaikkein tärkeintä on pitää sormus puhtaana ja kuivana. Kosteus on suurin syyllinen, joka aiheuttaa hapettumista. Pidä siis huolta, että poistat sormuksen, kun menet suihkuun, uimaan, laitat rasvaa tai teet mitään muuta mikä vuoksi kosteus pääsisi sormukseesi.

Missä pidän vihkisormustani silloin, kun en pidä sitä sormessa?

Jossain missä se on turvassa! Mikä se paikka onkaan, riippuu tilanteestasi. Oletko lomalla? Laita se huoneen tallelokeroon tai kysy respasta onko hotellilla omaa tallelokeroa. 

Oletko salilla? Investoi hyvään salilukkoon tai pistä sormus lukittuun laukkuun ja pyydä, että laukkua pidetään vastaanottotiskillä. Ja kotona tietysti korulaatikkosi on paras paikka.

Älä kuitenkaan vaivu talvi ahdistukseen

Talvi on ihanaa maagista aikaa. Lumisateet, viltin alle käpertyminen, ja tottakai romanttiset illat. Me haluamme vain varmistaa, että vihkisormuksesi ja kaikki timantti- ja jalokivikorusi loistavat kaikki vuodenajat kirkkaina. Joten: Varo, ettei sormus nappaa kiinni käsineistä, pidä se hyvin puhtaana ja kuivana ja poista aina tarvittaessa sormesta. Näin pidät huolen sen loistosta ja suojaat vihkisormuksesi kaikissa tilanteissa.

Previous
Previous

Laboratoriotimanttisormukset - kattava opas laboratoriotimantteihin

Next
Next

Jalokivien merkitykset