Vihkisormusopas

View Original

Laboratoriotimanttisormukset - kattava opas laboratoriotimantteihin

Laboratoriossa kasvatetut timantit (kutsutaan myös synteettisiksi timanteiksi) ovat 100 % yhtä lailla timantteja kuin louhitut, vuosien saatossa maassa syntyneet timantit. Fysikaaliset ja optiset ominaisuudet ovat täysin samat eikä synteettistä timanttia voi täydellä varmuudella erottaa luonnontimantista muuta kuin merkinnän tai erittäin edistyneen teknologian avulla. Laboratoriotimantit ovat eettinen ja ekologinen vaihtoehto luonnontimanteille.

Mitä ovat laboratoriotimantit?

Laboratoriotimantit ovat 100 % aitoja timantteja, sillä niiden kemialliset, fysikaaliset ja optiset ominaisuudet ovat täysin samat kuin louhituissa timanteissa. Ainoa eroavaisuus louhittuihin timantteihin on niiden alkuperä. Ihmisen tekemä timantti on ”kasvatettu” kontrolloidussa ympäristössä laboratoriossa edistyneen teknologian avulla, joka jäljittelee saman syntyprosessin, jonka timantti käy luonnossa maan uumenissa. 

Laboratoriotimantit luodaan oikeista hiiliatomeista ja valmistetaan näyttämään samalta kuin louhitut timantit, jonka vuoksi niissä on täysin sama loisto ja kauneus kuin luonnontimanteilla, eikä niiden eroa huomaa kuin erittäin edistyneen teknologian avulla. Paljas silmä ei siis eroa näe. 

Jokaisessa laboratoriotimanttisormuksessa tulee mukana aitoustodistus. Laboratoriossa valmistettuihin timantteihin saa luokittelutodistuksen usealta laboratoriolta mm. GIA, IGI ja AWDC.

Laboratoriotimantit ovat eettinen ja ekologinen valinta

Yksi todella iso syy valita laboratoriotimantti on niiden eettisyys ja ekologisuus, minkä vuoksi ne ovatkin olleet hurjan suosittuja. Toisin kun louhituissa timanteissa, laboratoriotimanteissa on huomattavasti pienempi hiilijalanjälki sekä kaikki eettiset kysymykset mitä louhittuihin luonnontimantteihin liittyy, on poistettu yhtälöstä. 

Luonnossa uusia timantteja ei enää synny lisää, vaikka niitä tietysti edelleen kaivetaan esille. Tilastojen mukaan noin 80 tonnia maata siirretään vain yhden karaatin saamiseksi maan uumenista. Ja vuonna noin 2018 timantteja louhittiin maasta noin 148 miljoonaa karaattia. Se on paljon maansiirtoa! Energia mitä tarvitaan laboratoriossa kasvatetun timantin tuottamiseen, on vain pieni osa tuosta. 

Eettiset kysymykset ja huolenaiheet ovat toinen syy miksi ihmiset valitsevat laboratoriotimantteja. Jotkin timanttilouhokset asettavat työntekijänsä työskentelemään vaarallisissa olosuhteissa hyvin pienellä palkalla tai saattavat rahoittaa väkivaltaisia ryhmiä ja konflikteja. Veritimanttikaupan estämiseksi kehitetyn Kimberleyn prosessin tarkoituksena on varmistaa, ettei konflikteja rahoiteta enää timanttien avulla. Kimberly prosessiin kuuluvat maat ottavat vastaan timantteja vain toisista prosessiin sitoutuneista maista. Koska laboratoriossa kasvatettu timantti leikkaa prosessista louhinnan kokonaan pois, ei sen ympärillä ole samoja eettisiä ongelmia. 

Itse asiassa läpinäkyvyys koko prosessissa, kun ostat laboratoriotimantin, on yksi isoista syistä miksi ihmiset haluavat niitä ostaa. Koska luonnontimantin koko matkassa on niin monia ihmisiä mukana, sen todellinen ongelma onkin tietää mistä timantti onkaan tarkalleen alun perin louhittu. Sen lisäksi timanteista usein uudelleen luodaan uusia koruja, joka pimittää lisää sen alkuperää ja lisää matkan läpinäkyvyyden puutetta. Tästä ei ole laboratoriotimanttien kanssa ongelmaa, sillä niillä on täydet sertifikaatit ja niiden matka on helppo jäljittää.

Laboratoriotimanttisormusten hinta

Yksi isoista eroista laboratoriotimanttien ja louhittujen timanttien välillä on niiden hinta. Laboratoriotimantit nimittäin maksavat huomattavasti, jopa noin 20–50 %, vähemmän kuin luonnontimantit.

Miten laboratoriotimantit tehdään?

Prosessi on hyvin samanlainen mitä luonnontimantti käy maan uumenissa, erona tietysti se, että tämä prosessi käydään kontrolloiduissa olosuhteissa laboratoriossa. Valmistusprosessi jäljittelee olosuhteita mitä luonnontimantti käy syntyprosessissaan altistaen hiilen korkeaan lämpötilaan ja paineen alle. 

Laboratoriotimantit valmistetaan pääosin kahdella tavalla: HPHT tai CVD-menetelmällä. HPHT on lyhenne sanasta "High Pressure-High Temperature", joka tarkoittaa timanttien kasvatusta suuren lämpötilan ja korkean paineen alla. CVD lyhenne puolestaan tulee nimityksestä "Chemical Vapor Deposition", ja taasen tarkoittaa menetelmää, jossa timanttikide kasvatetaan grafiittipölystä atomeittain timantiksi.

Normaalisti kumpikin prosessi kestää alle kuukauden ja tämän jälkeen, samoin kuin luonnontimanteissa, seuraava vaihe on leikkaus ja viimeistely, jotta timantti saa säihkyvän loisteensa.

Miksi sinun tulisi valita laboratoriotimantti sormukseesi?

Laboratoriotimanttisormus on helppo ja hyvä valinta kun haluaa shoppailla ekologisemmin, eettisesti ja säästää rahaa. 

Laboratoriotimanteilla on monia etuja verrattuna louhittuihin. Hiilijalanjälki on paljon pienempi ja ekologisempi sillä louhituissa timanteissa on suuri vaikutus ympäristöön ja paikallisyhteisöihin. Laboratoriotimanteilla saat täyden mielenrauhan sillä yksikään yksilö, perhe tai yhteisö ei ole joutunut muuttamaan, kokenut väkivaltaa tai kestämään muuta harmia, kun sormustasi on valmistettu. Tietysti kannattaa muistaa, että kaikki louhiminen ei ole täynnä epäeettisyyttä ja hyväksikäyttöä.

Laboratoriotimanteista voit myös valita mieleisesi koon, kirkkauden leikkauksen ja karaatin. Jokainen timantti luodaan samanlailla kuin louhittukin timantti, mutta saat isomman ja joskus jopa parempilaatuisemman kiven sormukseesi edullisemmin kuin perinteisen louhitun timantin.

Laboratoriotimantit ovat erinomainen valinta niille, jotka haluavat klassisen ja kauniin timanteille ominaisen säihkyn sormukseensa. Edut ovat huikeat ja hinta itsessään tekee jo tästä harkitsemisen arvoisen. Kun valitset vihkisormustasi, on vaihtoehtoja ja valintoja paljon ja kun katsoo laboratoriotimanttien ja moissaniitin kasvavaa suosiota voidaan nähdä, että louhittujen timanttien aikakauden päättyminen suosituimpina timantteina saattaa olla edessäpäin.

Julkisuuden henkilöiden kannustus

Laboratoriotimanttien suosion nousu ei näy vain valtaväen suosiossa, vaan niiden takana seisoo myös useat julkisuuden henkilöt. Leonardo DiCaprio on kertonut investoivansa eettisiin laboratoriotimantteihin ja Meghan Markle, Emma Watson ja monet muut julkisuuden henkilöt ovat myös nousseet arvostamaan laboratoriotimanttien etuja. Esimerkiksi Penelope Cruz julkaisi vuonna 2019 koru kokoelman, jossa kaikki jalokivet, myös timantit, olivat kasvatettu laboratoriossa. Hän jopa itse puki nämä korut päälleen punaisella matolla Cannesin elokuva festivaaleilla näyttäen maailmalle kuinka upeita ja ylellisiä nämä jalokivet ovatkaan. Bindi Irwin, Steve Irwinin tytär, mennessään kihloihin otti myös itselleen upean sormuksen isolla laboratoriosormuksella.

Yleisiä myyttejä laboratoriotimanteista

Laboratoriotimantit ei ole niin kovia kuin louhitut timantit

Tämä ei ole totta! Niiden kemialliset ja fyysiset ominaisuudet ovat täysin samat ja sekä luonnontimantit että laboratoriotimantit ovat molemmat Mohsin kovuusasteikolla 10. Itse asiassa koska timantit ovat kovinta materiaalia maailmassa niitä käytetään porien, terien ja koneiden valmistuksessa. Tämä kovuus on yksi niistä syistä miksi timantit ovat suosittuja vihkisormuksissa sillä ne ovat kestäviä ja täten sopivat jokapäiväiseen käyttöön.

Laboratoriotimantteja ei lasketa ”oikeiksi” timanteiksi

Sekä laboratorio- että luonnontimanteissa on täysin samat fyysiset, kemialliset ja optiset ominaisuudet, joten tämä ei ole totta. Vain spesialistin välineillä voidaan havaita mitään eroja eikä niitä pysty huomaamaan paljain silmin.

Laboratoriotimantit muuttuvat sumeiksi ajan kuluessa

Ei muutu. Niin kuin louhitutkaan timantit ei myöskään laboratoriotimantit muutu sumeiksi. Molempiin voi muodostua kerrosta likaa ajan saatossa, mutta se liittyy käyttöön ja on helppo puhdistaa. 

Laboratoriotimantit ovat keltaisia

Väärin. Silloin kuin teknologia oli vielä uutta ja timantteja oli vasta aloitettu kasvattamaan laboratorioissa, oli niissä hieman keltaista tai ruskeaa sävyä. Viimevuosina kun teknologia ja tiede on kehittynyt, on myös jalokivistä saatu värittömiä.

Miten timantit luokitellaan?

Timantin laadun todentamiseen on kehitetty luokitusjärjestelmä, jotta timantin arvo olisi helpommin vertailtavissa. Timantin arvoon vaikuttaa neljän tekijän yhteisvaikutus, niin kutsutut 4C:tä:

  • paino (carat weight)

  • väri (color)

  • puhtaus (clarity)

  • hionta (cut)

Kaikki nämä tekijät vaikuttavat yhdessä kokonaisuutena timantin ulkonäköön ja arvoon. Kuitenkin jokainen timantti, oli kyseessä sitten luonnontimantti tai laboratoriotimantti, on oma ainutlaatuinen yksilönsä.

Timantin paino (carat weight)

Timanttien ja muiden jalokivien paino ilmaistaan karaatteina (carat weight = ct). Yksi karaatti painaa 0,2 grammaa. Timanttikoruissa ilmoitetaan yleisimmin kivien kokonaiskaraattipaino, mikä koostuu korun kaikkien timanttien yhteispainosta. Mikäli korussa on kookkaampia timantteja ja lisänä pikkutimantteja, ilmoitetaan isompien kiven paino erikseen. Timanttikorvakoruissa ilmoitetaan molempien korvakorujen kivien paino yhteen laskettuna.

Yksittäinen timantti on arvokkaampi kuin saman painon verran pienempiä kiviä, jos muut laatutekijät ovat samat. Tämä johtuu harvinaisuudesta, sillä mitä suurempi yksittäinen timantti on, sitä harvinaisempi se on. Lisäksi, kun paino ylittää suositut tasapainot, esimerkiksi 0,50ct tai 1,00ct, on timantin karaattihinta korkeampi verrattuna vain hieman pienempiin 0,45ct tai 0,95ct painoisiin kiviin. Tämä johtuu vain siitä, että tasakaraatit ovat olleet halutumpia kokoja markkinoilla.

Timantin väri (color)

Suurin osa maailman jalokiviluokan timanteista on sävyltään kellertäviä ja rusertavia. Vain pieni osa timanteista on väriluokkaa väritön tai lähes väritön. Timantit luokitellaankin niiden värittömyyden mukaan. Mitä värittömämpi timantti on, sen harvinaisemmasta kivestä on kyse. Koska nämä värittömyyden asteet ovat häviävän pieniä, luokitellaan timantit irtokivinä, värittömässä ympäristössä, päivänvalolampun valossa ja vertailukiviä käyttäen.

Suomessa yleisemmin käytetyt väriluokiteasteikot ovat GIA (Gemological Institute of America) ja PTN (Pohjoismainen timanttinimikkeistö).
GIA:n luoma asteikko on vakiintunut kansainvälisesti johtavaksi. Se merkitään kirjaimin välillä D - Z, jolloin D on harvinaisin väritön ja Z kellertävin. Kaikki Z-luokkaa vahvemmat keltaiset sävyt, ovat värillisiä timantteja eli ns. Fancy color ja ne luokitellaan omalla tavallaan.

Vaihtoehtoisesti Suomessa on laajalti käytössä Pohjoismainen Timanttinimikkeistö- luokittelu, joka käyttää väriluokituksessa historiallisia termejä River, Top Wesselton, Wesselton, Top Cape, Cape, Top Chrystal, Chrystal, jne. Mitä värittömämpi timantti, sen harvinaisempi ja arvokkaampi se on (pois luettuna Fancy color luonnonväriset timantit, jotka voivat olla hyvin arvokkaita).

Värilliset timantit

Timantteja löytyy luonnostaan myös värillisinä, kuten keltaisina, ruskeina, vihreinä, sinisinä, mustina ja punaisina. Värillisten timanttien luokittelu poikkeaa skaalan D-Z timanttien luokittelusta ja värin lisäksi arvioidaan mm. värin voimakkuutta ja puhtautta. 

Timantin puhtaus (clarity)

Timantin puhtausluokite määrittelee kivessä olevien sisäisten ja ulkoisten sulkeumien ja merkkien määrää, sijaintia ja kokoa. Timantin sisällä olevia ns. epäpuhtauksia kutsutaan sulkeumiksi. Sulkeumat voivat olla esimerkiksi mineraalikiteitä tai rakenteellisia epätäydellisyyksiä, kuten pieniä säröjä. Sulkeumien määrä, koko, väri, sijainti, suunta ja näkyvyys vaikuttavat kaikki timantin lopulliseen puhtausluokitukseen. Timantin puhtausluokitusta arvioidessa käytetään 10-kertaista suurennosta, luuppia ja mikroskooppia.

Timantin hionta (Cut)

Ylivoimaisesti suosituin timantin hiontamuoto on pyöreä briljanttihionta. Suosio johtuu siitä, että tässä hiontamuodossa timantti voidaan hioa mittasuhteisiin, joissa timantin kauneus pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Briljanttihiotun timantin mittasuhteilla tarkoitetaan mm. kiven alaosan syvyyttä, yläosan korkeutta ja tauluviisteen kokoa suhteessa kiven halkaisijaan. Mitä paremmat mittasuhteet kivellä on, sitä suurempi määrä valoa heijastuu ja taittuu kivessä ja nousee lopulta ulos kivestä katsojaan päin.

Kun arvioidaan timantin hiontaa, tarkastellaan kiven mittasuhteita, symmetriaa ja hionnan laatua. Kun timantti on hiottu hyvin, sen kyky heijastaa ja taittaa valoa paranee merkittävästi. Hyvin hiottu timantti näyttää myös suuremmalta, kuin saman karaattipainon omaava heikosti hiottu timantti.

Hionnan laatuluokat

Hionnan laatu määräytyy sen perusteella, kuinka hyvin symmetria, mittasuhteet ja hionnan laatu toteutuvat kivessä. Kun timantti on hiottu hyvin, heijastuu valtaosa siihen osuvasta valosta takaisin timantin yläosan kautta niin, että loisto ja tuli ovat tasapainossa keskenään. Huonommin hiotussa timantissa valo pääsee poistumaan timantin alaosan viisteiden läpi ulos kivestä ja tuloksena on hiukan tummempi ja vähemmän säkenöivä timantti.

GIA - joka on alalla yksi arvostetuimpia timanttien laatuluokitteluun erikoistuneita laboratorioita - käyttää seuraavaa luokittelua määritellessään hionnan laatua: Excellent, Very Good, Good, Fair, Poor.