Maailman harvinaisimmat timantit
Värilliset luonnontimantit ovat maailman harvinaisimpia timantteja. Ne ovat kehittyneet miljoonien vuosien aikana syvällä maan uumenissa, ja värisävyt ovat muotoutuneet sen mukaan, miten ne ovat olleet kosketuksissa timantin hiilen kanssa. Lämpimät värisävyt ovat seurausta eristetyistä typpiatomeista, kun taas viileämpiä värejä timanteissa aikaansaa boori.
Luonnontimantteja esiintyy monissa eri värisävyissä ja niiden loistoa voi ihailla joskus vain museovitriinin lasin läpi, niin arvokkaita ne ovat. Harvinaisia luonnontimantteja esiintyy niin vaaleanpunaisen, sinisen, keltaisen, ruskean ja mustan lisäksi myös punaisena, joka on luokiteltu harvinaisemmaksi värilliseksi luonnontimantiksi.
Mustia, keltaisia ja ruskeita timantteja löydetään harvakseltaan, joten muut luonnontimanttien värisävyt nähdään poikkeuksellisen arvokkaina, mikäli niitä kohdataan kaivoksissa. Varsinaisina luonnontimanttien äärimmäisinä arvoyksilöinä värien perusteella pidetään punaisia, sinisiä ja vihreitä luonnontimantteja. Värisävyissä on luonnollisesti eri aste-eroja, mutta silti kaikki niin vaalean, keskivaalean tai -tumman sekä tumman värisävyt katsotaan kallisarvoisiksi. Perussääntö kuitenkin on, että tummat ovat vaaleampia värisävyjä korkeammalla arvohierarkiassa.
Käymme seuraavaksi tiiviisti läpi keskeisimmät värillisten timanttien harvinaisuuteen ja arvokkuuteen vaikuttavat tekijät. Esittelemme myös luonnontimanttien eri ominaisuuksia väreittäin, sekä luomme silmäyksen kuuteen maailman harvinaisemmaksi luokiteltuun luonnontimanttiin ja niiden tarinoihin.
Harvinaiset värilliset luonnontimantit
Keskimäärin 95 prosenttia kaikista luonnontimanteista on sellaisia timantteja, joilla ei ole lähestulkoon lainkaan väriä, tai niissä saattaa olla hienoinen keltainen vivahde. Näitä timantteja on luokiteltu niin kutsuttuun Cape-sarjaan, jossa niiden väriluokittelu tapahtuu värittömyyden asteen mukaan. Cape viittaa hieman kellertävään timanttiin.
Värillisiä luonnontimantteja valmistetaan myös synteettisesti laboratorioissa niiden harvinaisuuden vuoksi. Niiden kemiallisen valmistusprosessin lopputuloksena voi ihailla timantteja kuin ne olisivat kaivoksista esiin pilkahtavia värillisiä luonnontimantteja. Kuitenkin synteettisesti tuotetut värilliset timantit ovat huomattavasti edullisempia vertaisiinsa luonnon tilassa löytyneisiin timantteihin nähden.
Väriluokittelussa värillisten timanttien arvokkuus pohjaa niiden värin voimakkuuteen sekä puhtauteen. Syvän hienostuneet värit ja yksityiskohtaiset, eloisat värisävyt nousevat korkeimmalle värillisten timanttien arvoluokituksessa. Vastaavasti hyvin heikosti väriä heijastavat ja vaaleat värisävyt timanteissa ovat edullisempia. Huomionarvoista on, että myös täysin väritöntä timanttia pidetään suuressa arvossa.
Punaiset timantit
Punaiset timantit ovat maailman harvinaisimmiksi timanteiksi luokiteltuja arvotimantteja. Niiden väriskaala on jakautunut aina oranssiin vivahtavasta punaisesta syvään karmiininpunaiseen asti. On laskettu, että punaisia timantteja on löytynyt maailmasta vain noin kolmisenkymmentä kappaletta ja useimmat niistä ovat olleet vain puolen karaatin painoisia.
Siniset timantit
Vain noin prosentti maailman sinisistä timanteista on löydetty kaivoksista. Onni löytää sininen timantti on lähes mahdoton, sillä vain noin yksi kaivostimantti kymmenestä tuhannesta kaivostimantista on arvioitu siniseksi. Tämän vuoksi sinisiä timantteja valmistetaan laboratorioissa, joka tekee niistä tuotteena saavutettavampia ja hinnaltaan kannattavampia. Kuninkaallista sinistä värisävyä laboratoriotimantteihin luodaan boorin avulla, joka tuo niihin heleän sinisen sävyn.
Vihreät timantit
Uskomattoman harvinaisia vihreitä timantteja luonto teettää atomisen säteilyn vaikutuksen alla, joka on seurausta esimerkiksi luonnossa tapahtuvasta uraanin säteilystä. Punaisiin ja sinisiin timantteihin verrattuna, vihreä timantti ei yllä yhtä suosituksi harvinaisuudestaan huolimatta.
Oranssit timantit
Neljänneksi tai viidenneksi harvinaisemmiksi timanteiksi lasketut oranssit timantit ovat vihreiden rinnalla suosittuudessa. Oranssit laboratoriotimantit ovat kuitenkin hinnaltaan huokeampi vaihtoehto oranssiin luonnontimanttiin verrattuna.
Vaaleanpunaiset timantit
Halutuimpiin värillisiin timantteihin lukeutuvat pinkit timantit. Vaaleanpunaiset sävyt houkuttelevat, vaikka väri ei olekaan kaikista harvinaisin. Silti luonnon olosuhteissa kaikkein luonnollisimmat vaaleanpunaiset timantit käsittävät vain noin kolme prosenttia kaikista maailman värillisistä timanteista. Pinkkisävy timanteissa on toteutettavissa niin ikään laboratorioissa. Laboratoriotuotetut vaaleanpunaiset timantit ovat hinnaltaan vain murto-osan kaivoksista louhituista luonnontimanteista.
Mustat timantit
Sinisten timanttien tavoin, myös mustat timantit kuuluvat harvinaisuudessaan kategoriaan, jossa niitä esiintyy vain yksi jokaisesta kymmenestä tuhannesta luonnossa louhitusta timantista. Tämän vuoksi useimmat mustat timantit päädytään valmistamaan laboratorioissa.
Kuusi kuuluisaa harvinaista timanttia
Nämä kuusi timanttia on luokiteltu maailman mittakaavassa kaikista harvinaisemmiksi:
The Cullinan perintötimantti (H3)
Etelä-Afrikan Cullinan-nimisestä kaivoksesta vuonna 1905 löydetty kananmunan kokoinen timantti on kaikista suurin koskaan luonnontilassa löydetty raakatimantti. Virheetön, värittömyydessään sinivalkoiseen taittuvien vivahteiden sävyttämä timantti sai kunnian olla Englannin kuningas Edward VII syntymäpäivälahja. Alkuperäisenä timantin on laskettu painaneen 3,106.75 karaattia. Syntymäpäivälahjaksi se kuitenkin veistettiin 507-karaatin suuruiseksi päärynämuotoiseksi kiveksi.
Huikea timantti
Kongon republikaanisesta tasavallasta lapsi löysi 890-karaatin painoinen keltainen timantti vuonna 1984. Tarina kertoo, että huutokaupassa sen arvoksi oli määritelty peräti kaksikymmentä miljoonaa dollaria, mutta lopulta se huudettiin vain 12 miljoonalla dollarilla. Yhtä kaikki, tämä huudettu hinta on yhä kaikista korkein koskaan huutokaupassa huudettu timantin hinta.
Wittelsbach-Graff timantti
Intia Kollur kaivoksen syvyyksistä louhittu hieno sinisen sävyinen, 31.06 karaatin painoinen timantti muotoiltiin tyynyn mallisen leikkauksen mukaiseksi. Wittelsbach-Graff-timantti on tutkittu virheettömäksi, ja se loistaa täydellisen sinistä värisävyä.
Toivon timantti
Toivon timantti (engl. The Hope Diamond) on 45.52 karaatin painoinen sinisistä sinisin timantti, joka on löydetty Intiasta. Alun perin toivon timantti oli ruhtinaallisen 115 karaatin painoinen, mutta tarinan mukaan se tuli kauppiaan varastamaksi, joka leikkasi kiven. Varas otti timantin hindupatsaalta, jossa timantti koristi patsaan silmää. Kun papit huomasivat ryöstetyn timantin, he raivostuivat, ja tarinan mukaan kirosivat sen.
Sinisen kuun timantti
Vuonna 2014 Etelä-Afrikasta louhittiin virheetön Josephinen sinisen kuun timantti (engl. The Blue Moon Diamond). Valtavaa kohua keränneen 12.03 karaatin painoinen timantti tienasi viimein 57,5 miljoonaa dollaria. Sen lunasti Joseph Lau, joka nimesi timantin tyttärensä, Josephinen, mukaan.
Dresdenin vihreä timantti
Intiasta löydetty Dresdenin vihreä timantti on arvioitu olevan suurin tähän mennessä löydetty luonnontimantti. Muutamaa taltan jälkeä vailla, tämä 41 karaatin painoinen ja päärynämuotoinen timantti on arvioitu selkeydessään hipovan täydellisyyttä. Sittemmin Dresdenin timantti on asetettu julkisesti nähtäväksi Dresdenin Staatliche Kunstsammlungenin vihreään holviin.
Himotut, mutta harvinaiset timantit
Luonnossa nähtävät värilliset timantit ovat äärimmäisen harvinaisia. Siksi ei ole yllättävää, että ne ovat paitsi halutuimpia, myös kaikista kallisarvoisimpia timantteja. Luonnontimanttien rinnalla esiintyy kuitenkin myös vertaansa vailla olevia, kauniissa sateenkaaren väreissä hehkuvia, synteettisiä timantteja, jotka ovat hintalaatusuhteeltaan kiitettävän tasoisia. Värilliset laboratoriotimantit toimivat niin juhlassa kuin arjessa, ja niitä on mahdollista yhdistellä monin eri tavoin.
Harvinaisissa timanteissa on kiehtovuutta ja mystiikkaa, joita edellä kuvatuista tarinoista voi päätellä. Ne ovat eräällä tapaa legendoja jo itsessään. Harvinaisten timanttien värillisissä synteettisissä vastinpareissa on kuitenkin monelle kuluttajalle vaihtoehtoja, joilla luoda samantasoista luksusta omaan pukeutumiseen ja korumuotiin.