Vihkisormusopas

View Original

Miesten sormukset – kattava opas miesten sormuksiin

Miesten sormuksissa on valtavasti valinnanvaraa. Nykyisin erilaisia malleja ja tyylejä yhdistellään miesten korumuodissa rohkeasti ja kokeilunhaluisesti. Miesten sormuksissa voi olla jäänteitä niin historiallisista valtakausista, viikinkiseikkailuista kuin aatelisperinteestä. Toisaalta moderni aikakausi on tuonut uudenlaista muotoilua miesten sormuksiin, ja antanut niille aivan toisenlaisen kosketuksen.

Tänä päivänä myös miesten vihkisormuksissa on entistä enemmän hienoja yksityiskohtia ja viimeistelyjä. Vihkisormus ei olekaan enää vain morsiamen hääpäivän kohokohta, vaan myös sulhasen. Taidokkaita miesten vihkisormuksia halutaan tuoda esiin runsaina variaatioina, malleina ja kokoina. On selvää, että sulhanen haluaa panostaa vihkisormuksen ostoon siinä missä morsian. Huolella valittu vihkisormus kestää aikaa ja on yhtä merkittävä niin miehelle kuin naiselle.

Miesten sormusten tyylit

Tyyli on tärkeässä osassa myös miesten sormusvalinnassa. Inspiraatiota voi hakea miesten työ-, ura- ja vapaa-ajan pukeutumisesta, eri katutyyleistä ja asusteista, musiikista ja muista kulttuurisista vaikutteista. Korumuoti luo jatkuvasti uutta. 

Voi olla ensi alkuun vaikea hahmottaa, millaista sormusta etsii ja mitä eri asioita sormuksen valinnassa tulisi ottaa huomioon. Miesten sormustyylit voidaan kuitenkin jaotella karkeasti neljään eri kategoriaan: klassiseen, kaareutuvaan tai kupumaiseen tyyliin, timantti- tai jalokiven istuttamaan sormustyyliin.

Klassinen, kaareutuva, timantti- vai jalokivisormus?

Klassinen miesten sormus on tyyliltään usein kauttaaltaan metallia, kuten esimerkiksi kultaa tai hopeaa. Se saattaa olla kokonaan sileä, tai materiaalin pinta voi omata osittaisen karhean tai hienon rosoisen tekstuurin. Klassinen miesten sormus on ajaton ja perinteitä kunnioittava. Siksi se on myös suosituin miesten vihkisormus.

Kaareutuva tai kupumainen miesten sormus edustaa käyttömukavuutta parhaillaan. Pehmeä kaaripinta varmistaa, että sormus istuu hyvin sormeen, eikä liu’u pois kovemmassakaan käytössä. Se sopiikin raavaalle työmiehelle tai paljon liikkuvalle, sporttiselle miehelle, joka arvostaa helposti arjessa pidettävää, mutta kuitenkin tyylikästä sormusta.

Miesten timanttisormus on persoonallista ja kenties vähän vaativampaa sormusta etsivän miehen oikea sormus. Timantit ovat miesten sormuksissa kiinnitetty usein runkoon minimaalisen tasaiseksi, hienoksi poluksi. Miesten vihkisormuksessa voi hyvin olla myös yksi timantti tuomassa loistoa ja maskuliinista asennetta, joka tukee miehen tärkeimmän päivän pukua. Miesten timanttisormuksissa kuitenkaan harvemmin on korkeaa ja näyttävää istutusta - vaikka toki sekin on mahdollista.

Miesten jalokivisormus on trenditietoisen ja omintakeista tyyliä hakevan miehen varma sormusvalinta. Jalokivistä miesten mieleen voi erityisesti olla eläväinen, sininen safiiri. Jalokivi on usein keskellä sormusta ja muotoilultaan hillitty. Se herättää kuitenkin erittäin mielenkiintoisen yksityiskohdan verrattuna muuten klassista tyyliä noudattavan sormuksen tekstuuriin. Jalokivi-istutukset luovat sormukseen nuorekkaan, mutta silti varman miehen vaikutelman.

Miesten sormusten eri muodot

Tyylien rinnalla yhtä tärkeää on miettiä myös sormuksen tarkempaa muotoa. Miehille usein käytännöllisyys ja tyylikkyys voivat olla yksi ja sama asia, mutta sormuksen muoto kannattaa valita juuri siten, kuinka se luontaisesti istuu parhaiten, ja mikä miellyttää silmää eniten. Näin on etenkin vihkisormuksen valinnassa, jossa sormus kulkee mukana lähes poikkeuksetta päivittäin.

Siinä missä miesten sormusten perustyylit on jaoteltu neljään kategoriaan, on muodoissa kuusi kategoriaa: tasainen flakka, puolipyöreä, ”veitsireuna” tai paremmin tunnettu V-muoto. Tämä tekee miesten sormusvalinnasta erityisen kiehtovaa.

Flakka, puolipyöreä vai v-muoto?

Tasainen miesten sormusmuoto on kasvattanut suosiotaan. Klassisen muodon tapaan, myös tasainen muoto voi olla pyöristetty sisään, tai vaihtoehtoisesti se on kokonaan sekä sisältä että ulkoa tasainen.

Puolipyöreässä miesten sormusmuodossa on pyöreä ulkopuoli ja tasainen sisäpuoli. Puolipyöreä sormus istuu malliltaan hyvin sormeen, eikä hankaudu turhaan ihoa vasten.

Nykyaikainen V-muotoinen miesten sormus on tyypillisesti tasainen sisältä ja kärkevä ulkoa. Ulkoinen pinta muodostaa V-kuvion, joka osoittaa sormesta poispäin. Tässä sormusmuodossa on asenne kohdillaan, ja V-muoto on varsin moderni vaihtoehto.

Miesten sormusten materiaalit

Miesten sormusten materiaalivaihtoehdot ovat lukuisat. Miesten sormuksissa materiaalit kilpailevat mitä suuremmissa määrin sileyden, kaiverrusten, eri tekstuuri- ja pintamuotoilujen, sekä muiden yksityiskohtien suhteen. 

Miesten sormusten materiaaleissa on lukuisia eri vaihtoehtoja, joista voi valita mieleisen. Tunnetuimmat metallit ovat: valko-, kelta- ja rosekulta, platina ja palladium, titaani, ruostumaton teräs ja hopea, sekä vastaavasti vaihtoehtoiset materiaalit, kuten zirkonium.

Kulta, titaani, teräs, hopea vai zirkonium?

Valkokulta kuuluu palladiumperheeseen, joka tarkoittaa, että kullan lisäksi siinä on palladiumia. Valkokulta on säkenöivä sormus, jossa valkoinen hohto pääsee oikeuksiinsa. Valkokulta on tällä hetkellä suosituin materiaali.

Keltakulta miesten sormusmetalleissa on klassinen miesten vihkisormusvaihtoehto. Siinä on hienovarainen, lämpimän keltainen hehku, joka valkokullasta poiketen ei haalistu vuosienkaan saatossa, vaan säilyttää sen luontaisen keltaisuuden.

Rosekulta miesten sormusmetalleissa on vähemmän perinteinen vaihtoehto, mutta aikaansaa ainutlaatuisen vintage-tehon. Rosekulta saa värinsä kullasta ja kuparista. Se on erinomainen sulhaselle, joka välittää tavallisuudesta poikkeavaa, omaperäistä tyyliä.

Palladium miesten sormusmetalleissa on yksi arvokkaimmista metalleista. Palladium on hypoallerginen, ja siten se on hyvä vaihtoehto myös allergikoille, sillä se harvemmin aiheuttaa ihoreaktioita. 

Titaani miesten sormusmetalleissa on erittäin kevyt, mutta kulutukseltaan äärimmäisen kestävä. Titaani ei myöskään ajan myötä haalistu värinsä puolesta. Se on hintalaatusuhteeltaan hyvin varteenotettava vaihtoehto vihkisormukselle.

Ruostumaton teräs miesten sormusmetalleissa on uskomattoman kestävä. Vihkisormuksena se vaatii vain vähän huoltoa, joten se sopii sulhaselle, joka etsii vihkisormusta vaativiinkin olosuhteisiin.

Hopea miesten sormusmetalleissa on pehmeän plastinen, mutta altis myös tummentumille. Jos mies päätyy valitsemaan vihkisormuksekseen hopeisen sormuksen, hänen kannattaa ottaa huomioon sen hauraus ja pintanaarmujen herkkyys käytössä. Esimerkiksi uinti tai kovat kemikaalit voivat vahingoittaa hopeista sormusta herkästi.

Miesten sormusten viimeistely

Kun oikea tyyli, muotoilu ja metalli on valittu, on aika sormuksen viimeistelylle. Viimeistely kruunaa sormuksen ulkonäön, ja erityisesti vihkisormus on hyvä viimeistellä harkitusti ja tarkoin. Viimeistelyssä on eri vaihtoehtoja. Vihkisormusvalinnan tehnyt sulhanen voi varmistaa omalle sormukselleen sopivan viimeistelyn, joka takaa, että sormus säkenöi parhaalla mahdollisella tavalla vihkiseremoniassa ja sen jälkeen.

Korkeatasoinen kiillotus on kaikista yleisin, klassisin miesten vihkisormuksen viimeistelymuoto. Kiillotus hioo pois kaikki ylimääräiset tekstuurijäänteet ja epäsäännölliset pintakohoumat, ja saa vihkisormuksen säihkymään kirkkaana ja sileänä.

Satiinikiillotus on korkeatasoista kiillotusta maltillisempi vaihtoehto, ja pinnan sileyttä korostetaan himmeämmällä kiillolla. Vaihtoehtona satiinikiillotukselle on vielä astetta hillitympi lasikuulapuhallus, jolla saadaan aikaan hienovarainen mattapinta.

Miesten sormusten viimeistely voi tapahtua myös harjalla. Harjakiillotus on mattamaisempi ja rouheampi, kuin edellä mainitut. Harjakiillotusta järeämpi viimeistely saadaan aikaan leikkimällä sormuksen metalliosan tekstuurilla. Kolhuja ja kohoumia metallirenkaan pintaan taitavasti synnyttävä hakattu tai taottu viimeistely on osa sormuksen lopullista charmia.

Miesten sormusten koko ja täydellinen istuvuus

Mitä tulee miesten sormuksen kokoon, sitä kannattaa rohkeasti mitata, kokeilla ja uudelleenkokeilla. Verkossa on saatavilla erilaisia oppaita, jotka neuvovat esimerkiksi vihkisormuksen oikean koon mittaamisessa, joten aina ei tarvitse lähteä myymälään asti sovittamaan sormusta.

Nykyisin on olemassa myös sormusmittoja, joilla sormuksen mittaaminen onnistuu kotioloissa. Sormusmitan tilaaminen verkosta on helppoa, ja se toimitetaan postitse kotiin valitun tai valittujen sormusten kanssa.

Mukavuusaspekti nousee miesten sormusvalinnassa korkealla, ja siksi mukavuutta on edesautettu pyöreillä sisäpinnan muotoilulla ja kaarevalla puolipyöreällä muotoilulla, jolloin varmistetaan, että sormus pysyy paikoillaan. Pyöreä muotoilu sopii hyvin myös suurirystyisille miesten käsille, tai hikoileville kämmenille.

Standardi miesten sormus on usein sisä- ja ulkopinnalta tasainen, jolloin sen käyttömukavuus on hieman kaarevaa muotoa alhaisempi. Täydellinen sormuksen istuvuus varmistuu kuitenkin vasta mittaamalla, kokeilemalla, sekä miettimällä omaa arkiaktiivisuutta. Parhaimman sormuksen istuvuuden löytämisessä auttavat myös alan ammattilaiset, joilta kannattaa kysyä eri yksityiskohdista tarkemmin.

Miesten sormusten hoito ja huoltotoimenpiteet

Jokainen arvometalli käyttäytyy eri tavalla arkikäytössä. Tämä on syytä pitää mielessä, etenkin vihkisormusta valittaessa. Joitakin hoito-ohjeita on helppo noudattaa kotona, eikä niiden muistaminen ole liian monimutkaista.

Kotona kannattaa ottaa sormus pois liian voimakkaita kemikaaleja, kuten kodin siivouspuhdistusaineita ja valkaisuainetta, käytettäessä. Ne aiheuttavat sormuksen ennen aikaista korroosiota. Siivouksen lisäksi on hyvä poistaa sormus aina silloin, kun kuntoilee tai harrastaa muuta fyysistä aktiviteettia, sillä ne altistavat sormuksen turhaan ylimääräiselle naarmuuntumiselle ja kolhuille. Liiallista kosteutta ja kuumuutta on myös syytä välttää. 

Nukkumaan mentäessä, ja aina silloin kun sormusta ei käytä, se olisi hyvä jättää suojaisaan ja turvalliseen paikkaan. Sormuksen säilyttämiseen sopii esimerkiksi hyvin kuiva ja pehmeä, liinalla tai kankaalla vuorattu korurasia.

Vihkisormusta ja muita sormuksia kannattaa huoltaa myös kotona tapahtuvalla peruspuhdistuksella. Tähän riittää vesi ja mieto astianpesuaine, johon sormukset voi jättää hetkeksi likoamaan. Ne voi pyyhkiä kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä tai kankaalla, mutta kovaa hankausta tulee ehdottomasti välttää.

Miesten vihkisormuksen valinta ja taustatyö

Sormuksen valinta ei välttämättä käy kädenkäänteessä. Erityisesti miesten vihkisormus on valinta, jota ei tule tehneeksi joka päivä. Omaa intuitiota, makua ja aiempaa korukokemusta kannattaa hyödyntää sormusta valittaessa. Tulevaa puolisoa ja ystäviä voi myös pyytää avuksi sormuksen valintaprosessiin. 

Konsultointi alan ammattilaisen kanssa ei myöskään ole liikaa vihkisormusta valittaessa – onhan kyseessä yksi elämän keskeisimmistä käännekohdista. Lisäksi kannattaa muistaa tehdä taustatyötä suhteessa omiin mieltymyksiin ja arjen haasteisiin, sekä selvittää itselle, millainen sormus kuvaa parhaiten omaa persoonaa ja omaa elämää.