Moissaniitti ja timantti - mitä eroa näillä on?
Moissaniitti on yhä suositumpi ja ekologinen valinta koruissa timantin rinnalla. Moissaniitissa korostuvat sen hiilijalan jälkeä pienentävä ekologisuus, huokea hinta sekä käyttölujuus, joka takaa korun käytön päivittäisessä arjessa.
Luonnossa tavattava moissaniitti on harvinaisuus. Sen sijaan laboratoriovalmistettujen moissaniittien tuotekehittelyä on tehty jo pitkään, ja yritysten ja erehdysten kautta on saatu aikaan yksi maailman säkenöivimmistä jalokivistä. Moissaniitti eroaa kuitenkin timantista melko paljon. Timantin muoto ja ulkonäkö poikkeavat moissaniittiin verrattuna. Kestävyys, loisto ja väri eivät ole samanlaisia näiden kahden jalokiven välillä. Sitä vastoin ne kummatkin ovat erittäin hyviä johtamaan lämpöä.
Ympäristöystävälliset moissaniitit ja kierrätetyt metallit ovat monen kuluttajan valinta koruissa. Moissaniittien alkuperä on hyvin jäljitettävissä, koska niitä kasvatetaan kontrolloidussa ympäristössä edistynyttä teknologiaa hyödyntämällä. Seuraavaksi käymme läpi tarkemmin moissaniittia, ja moissaniitin ja timantin välisiä eroavuuksia.
Moissaniitin ja timantin tärkeimmät eroavuudet
Kun puhutaan moissaniitin ja timantin välisistä eroavuuksista, on syytä tarkastella viittä eri osa-aluetta: jalokiven alkulähdettä, väriä ja loistoa, kestävyyttä sekä hintaa. Ekotietoisille kuluttajille moissaniitin alkuperä saattaa olla juuri ratkaisevin asia koruvalinnassa. Moissaniitti houkuttelee sen ekotuotetulla tavalla, sillä kaikki moissaniitit valmistetaan laadukkaalla, ympäristöä kunnioittavalla, tavalla laboratorioissa. Timanttien kohdalla eettiset ja ympäristökysymykset ovat niin ikään tärkeitä, ja moni noudattaa tarkoin alan standardeja, jotka koskettavat luonnossa esiintyviä timantteja ja niiden louhintaa.
Väri
Moissaniitin väri on luokiteltu värittömäksi, mutta tietyssä valossa siinä kuultavat keltaisen ja harmaan sävyt. Mitä suurempi moissaniittikivi on, sitä näkyvämpi väri on. Vastaavasti väritön timantti, joko luonnollinen tai laboratoriossa valmistettu, on ulkomuodoltaan häikäisevän kirkas valkoinen.
Loisto
Jalokiven loistolla tarkoitetaan kiven sisältä heijastuvaa valoa. Moissaniitin loisto on erilainen kuin timantin, sillä jalokivien viisteiden kuviot poikkeavat toisistaan. Moissaniitin koon mukaan, se heijastaa sateenkaaren omaisia välähdyksiä, jotka saattavat tuoda kivelle ”discopallon” omaisen väriskaalan, erityisesti auringonvalon osuessa sen pintaan. Moissaniitin valon taitekerroin on välillä 2.65–2.69, joka on korkeampi kuin luonnossa esiintyvällä timantilla. Timantti heijastaa puolestaan valoa kolmella eri tavalla: valkoisella, sateenkaaren värisellä ja tuikkeena ilmenevällä tavalla. Valkoista valoa pidetään juuri timantin loistokkuuden tuojana, kun taas timantista taittuvat sateenkaarivärit hajauttavat valon. Kolmas valo heijastuu välkehtivänä timantin pinnalla.
Kestävyys
Jalokivien kovuutta mitataan Mohsin asteikolla, jolla määritetään sen naarmuuntumisherkkyys. Moissaniitin kyky kestää naarmuuntumista on asteikolla mitattuna hyvä arkikäytössä. Moissaniittijalokivet ovat 9.25 Mohsin asteikolla. Timanttien vastaava asteikkoluku on 10. Timantit ovatkin tunnetusti kovimpia mineraaleja, ja sopivat hyvin vihkisormusten keskuskiviksi kestävyyden ansiosta.
Hinta
Hinnoittelussa moissaniittikivet poikkeavat tyypillisesti vain koon mukaan sekä sen, ovatko ne Premium vai Super Premium -luokkaa. Lähtökohtaisesti moissaniitit ovat huomattavasti edullisempia kuin timantit. Timanttien, sekä luonnollisten että laboratoriovalmisteisten, hinnoittelu perustuu niiden muotoon, karaatteihin, leikkaukseen, väriin ja selkeyteen. Laboratoriovalmisteiset timantit ovat luonnollisia timantteja huokeahintaisempia.
Moissaniitin väri
Moissaniitit luokitellaan ainoastaan niiden värien mukaan. Tämä eroaa timanttien 4 C -luokittelusta, jossa värin lisäksi määritetään timantin paino, leikkaus sekä kirkkaus. Sen sijaan moissaniitissa leikkaus- ja kirkkausaste pysyvät samoina. Super Premium -moissaniitit ovat värittömiä ja noudattavat D-F-luokitusta, kun taas Premium moissaniitit ovat lähestulkoon värittömiä ja verrattavissa G- tai H-värikategoriaan timanttien 4 C -luokituksessa.
Moissaniitin valontaitto
Yksi moissaniitin havaittavimmista erityispiirteistä on sen kyky hajauttaa valoa. Tämä hajonta tapahtuu, kun valo säteilee eri aallonpituuksilla jalokiven läpi. Jokainen moissaniitista lähtevä aallonpituus tuottaa kauniita värillisiä välkkeitä ympäri sen pintaa.
Moissaniitin matka käyttökoruksi
Moissaniitti on saanut nimensä ranskalaisen tiedemiehen, ja myöhemmin kemiasta Nobel-palkinnon saaneen, Henri Moissanin mukaan, joka löysi ensimmäiset pienet moissaniittihiukkaset meteoriitin maahan syöksyn aiheuttamasta kraaterista. Aluksi Moissan luuli löytäneensä timantteja, mutta tarkempi tutkiminen osoitti, että nämä keraamisen yhdisteen omaavat kiderakenteet ovatkin piikarbideja. Piikarbidi on raudaton mineraali, jota käytetään muun muassa erityistarkoituksessa lattioiden pinnoituksessa. Myöhemmin kivi nimettiin löytäjänsä mukaan moissaniitiksi.
Moissaniitista valmisteltiin ensimmäisiä koruja 1900-luvun lopulla. Kaikki korukäytössä olevat moissaniitit ovatkin laboratoriovalmistettuja, sillä luonnossa esiintyvä moissaniitti on äärettömän harvinainen. Nykyisin moni harkitsee sormusvalinnassa moissaniitin yhdistämistä luonnontimanttiin, mutta ei ole varma näiden kahden sopivuudesta toisiinsa.
Moissaniitti on kuitenkin vetovoimaisen vangitseva jalokivi timantin rinnalla. Moissaniittikivien istutukset luovat kauniin kokonaisuuden sormuksessa keskuskivenä toimivalle timantille. Vastaavasti moissaniitti on mahdollista asettaa keskuskiveksi ja tuoda pienemmät timantti-istutukset sen ympärille. Moissaniitti ei jää timantin varjoon, tai ole vain timantin halvempi versio, kuten joskus virheellisesti tulkitaan, vaan parhaimmassa tapauksessa ne kummatkin saavat tuotua koruun sen uniikin ja upean ulkomuodon.
Kihla- ja vihkisormuksissa moissaniitti onkin kasvattanut suosiotaan. Sittemmin moissaniittia näkyy myös muissa koruissa, kuten kaulakoruissa ja erilaisissa riipuksissa. Ekologisuus ja hyvä hintalaatusuhde ovat keskeisiä valintakriteereitä budjettitietoiselle kuluttajalle.
Harkinnassa ostaa moissaniitti?
Synteettinen moissaniitti luontuu moneen koruun, ja sopii erinomaisen hyvin myös täydentämään timanttikorua. Moissaniitin valontaittokyky on tunnetusti uskomaton. Paikoitellen se voi kimallella jopa enemmän kuin timantti! Lisäksi moissaniitti muovautuu helposti erilaisiin korumuotoihin ja -kokoihin.
Moissaniittijalokivet ovat todella muuttaneet vallankumouksellisella tavalla koruteollisuutta, ja värittömien jalokivien olemassaoloa. Niiden voittokulku jatkuu edelleen korumuodissa, jossa niiden synteettisesti aikaansaatu säkenöivyys on vertaansa vailla.