Rubiini – opas rubiinijalokiviin

Rubiini on punainen jalokivi, ja se on kansainvälisesti halutuin ja kallein jalokivi. Punaisena hehkuva rubiini korostaa kantajaansa kuin kuningatarta. Se on samalla kertaa elegantin perijättären koru kuin myös villin seikkailijattaren jalokivi. Rubiini kuuluu korundiryhmään, ja sen väri on peräisin pitkälti kromi-ioneista. 

Rubiini on timantin jälkeen kovin jalokivi. Yhdistelmä linnankartanoiden uljuutta ja aavikon mystisyyttä tekee siitä jalokiven, jollaista ei toista löydy. Rubiini on jalokivi, joka viettelee. Tarina kertoo, että sitä kantavat elävät pitkän ja terveen elämän. Rubiinissa onkin ikuisuuden kaikua, eikä sitä siksi unohdeta − eikä sitä ole koskaan unohdettu historian eri aikakausina.

Mikä on punainen rubiini?

Rubiinin nimi on peräisin latinan kielen sanasta ruber, joka tarkoittaa punaista. Moni on kuullut puhuttavan verirubiineista tai veritimanteista. Rubiinien verenpunainen väri on seurausta kiveen painautuneista kromijäljistä. Rauta aikaansaa taas ruskehtavamman punaisen sävyn. Rubiinien väririkkaus kuultaa ennen kaikkea sen tumman syvistä, utuisista tai heleän kirkkaan, syvän punaisista sävyistä. 

Rubiinien katsotaan kuuluvan korundin jalokiviperheeseen, johon kuuluvat myös sen sisarukset safiiri ja keltasafiiri. Korundi on mineraali, jota esiintyy esimerkiksi kalkkikivissä ja graniiteissa. Sitä käytetään raaka-aineena esimerkiksi koruissa ja kelloissa. Punaisen violettiin vivahtavana korundista käytetään joskus myös nimeä itämainen ametisti.

Rubiinien historialeikkaus

Rubiinille on kautta historian ollut kysyntää. Se loi mielikuvan vauraudesta ja vallasta niin antiikin Roomassa kuin viktoriaanisessa Englannissa. Valtaistuimillaan hallinneet roomalaiset ja muut äveriäät eurooppalaiset mahtimiehet tykästyivät punaisiin rubiinijalokiviin, joista tuli sorron ja tuhon aikakauden veritimantteja. 

Rubiinit ovatkin historiallisesti tarkasteltuna yksi mykistävimmistä jalokivistä. Sen on kerrottu olevan kaikista jumalan luomista kahdestatoista kivestä kallisarvoisin. Rubiinit mainitaan Raamatussa useampaan kertaan ja yhdistetään uskonnollisessa viitekehyksessä kauneuteen ja viisauteen. 

Intian sanskritin kielessä rubiinia on kutsuttu nimellä ratranajz, tai vastaavasti kallisarvoisten kivien kuningas. Muinaiset intialaiset uskoivat, että niistä, jotka tarjosivat hienoja rubiineja Krishna jumalalle, saivat heidän seuraavassa elämässään uudelleensyntymän lahjana hallitsijan aseman. Intialaiset uskoivat myös, että rauhaisa yhteiselo vihollisten kanssa mahdollistui rubiinien omistamisen kautta.

Rubiinien arvo ja arviointi

Yhä tänä päivänä rubiinit nähdään harvinaisuutensa ja sanoin kuvaamattoman arvonsa vuoksi erinomaisena sijoituksen. Useat eri tekijät määrittävät rubiinin arvon. Näihin tekijöihin sisältyvät ensisijaisesti jalokiven puhtaus, leikkaus ja väri, mutta myös hionta ja varsinkin paino. Hienoimmat ja kalleimmat rubiinit voivat maksaa enemmän kuin niiden oman painonsa verran kultaa tulisi maksamaan.

Silmiä hivelevällä kauneudella ja arvokkuudella on valitettavasti myös kääntöpuolensa. Suuren suosionsa, mutta verrattain vähäisen saatavuutensa takia, rubiinit ovat altistuneet maailmanmarkkinoiden hintakilpailuun ja sen armottomaan kopio- ja jäljittelybisnekseen. Tämän takia kuluttajia on valistettava, jotta he ovat tietoisia markkinoilla myytävinä olevista eri rubiinijalokiviversioista. 

Korukauppiaat voivat yrittää myydä laboratoriossa valmistettuja rubiineja tai sen synteettisiä vastinpareja maksimaalisen korkeaan hintaan. Tärkeä asia, mihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota, on arviointitodistus. Mikäli ammattitaitoiselta ja hyvämaineiselta jalokivimyyjältä löytyy arviointitodistus, joka takaa rubiinin aitouden, voi kuluttuja tehdä ostopäätöksen luottavaisemmin mielin. 

Toki on syytä muistaa, että myös laboratoriotuotetuissa rubiineissa on upeita ulkoisia ominaisuuksia, ja niiden hinta on toista luokkaa kuin aidoissa rubiineissa. Siksi kannattaa aina myös ostoharkintaa tehdessä suhteuttaa omat jalokivimieltymykset ja toiveet taloudelliseen puoleen.

Aidon rubiinin tunnusmerkit

Tuskin yksikään aito jalokivi on ulkomuodoltaan täydellinen. Aito rubiini voi olla syvän uniikki, upea kokonaisuus, mutta siinä on kuitenkin lähes aina myös persoonaa mukaan tuovaa epätasaisuuden särmää tai epäsymmetrisyyden muovaamaa luonnollista vaihtelua. Sulkeumat ovat esimerkiksi hyvin tavallisia rubiineissa. Sulkeuma tarkoittaa vieraan aineksen esiintymää, joka löytyy kivilajin tai mineraalin sisästä. Niitä ei usein kuitenkaan pidetä virheinä, eivätkä ne monesti myöskään laske rubiinin arvoa.  

Sitä vastoin laboratoriossa valmistetut rubiinit voivat hipoa täydellistä ulkomuotoa ilman pienintäkään virheen jälkeä tai sulkeumaa. Aidoissa rubiineissa, joitakin yltiöharvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta, on vähintään muutamia ainutlaatuisuutta nostattavia, hienoisia epätäydellisyyden merkkejä. 

Toinen loistava tapa tarkastella rubiineja, on tutkia niiden väriä. Eri laatutekijöistä juuri väri on kaikista tärkein laatukriteeri. Luonnolliset rubiinit, etenkin parhaimmat niistä, ovat syvän tummanpunaisia. Laboratoriotuotetut rubiinit ovat usein enemmän vaaleimpiin punertavan sävyihin vivahtavia.

Kolmas keino näyttää, että käsillä on aito rubiini, on tehdä pienimuotoinen käyttötesti. Rubiinia kannattaa kädessä pitäen varovasti hinkata jotakin kovaa pintaa, kuten lasia, vasten. Jos rubiini jättää hinkatessa jälkeensä punaista väriä, on kyseessä mitä todennäköisimmin jäljitelmä, eikä aito rubiini. Aito rubiini on kestävä, eikä se siten jätä jälkiä, vaikka sitä hinkataan kovaa pintaa vasten. Jos taas testissä havaitsee punaista väriä, on kädessä todennäköisesti rubiinia muistuttava synteettinen lasi- tai muovijäljitelmä.

Kolme rubiinikategoriaa

Kuten jo todettu, punaisten rubiinien kirjo on laaja ja valikoima kattava. Punaiset rubiinit on tyypillisesti luokiteltu eri kategorioihin, esimerkiksi niiden väriasteikon ja löydettävyyden perusteella.  

Kuten monien muiden jalokivien, myös rubiinin sävyä voidaan lämpökäsittelyllä syventää. Kenties kuluttajien suosima rubiini on kirkkaanpunainen, joka taittaa hieman siniseen. Seuraavassa on esiteltynä tarkemmin kolme rubiinin pääkategoriaa: kyyhkysen rubiini, Burman rubiini sekä Ceylonin rubiini.

Kyyhkysen rubiini

Yleisin rubiinityyppi on kuitenkin tunnettu kyyhkysen rubiinina tai -veritimanttina (engl. the pigeon blood ruby). Tämä samalla kertaa samettisen pehmeä, mutta eloisan punainen rubiini kuuluu korundin jalokiviperheeseen. 

Kyyhkysen rubiinin värivivahde taittaa hyvin tumman punaiseen väriin, jossa on aavistus sinistä pohjasävyä. Kyyhkysen rubiinin arvo määrittyykin juuri punaisuutensa perusteella, ja vähempi asteisuus punasävyssä alentaa sen arvoa. Toisaalta kyyhkysen rubiinin löydettävyys saattaa olla hajautetumpaa, joten sen etsiminen voi viedä aikaa. 

Burman rubiini

Burman rubiini (engl. the Burmese ruby) on rubiineista ehdottomasti suosituin. Sen taianomainen hehku viekoittelee punaruskeasta tosi punaiseen sävyyn. Burman rubiinin kivi onkin syvän punainen ja siinä on enemmän kromia kuin vastaavasti kyyhkysen rubiinissa. Tämä vastaavasti laskee sen arvoa kyyhkysen rubiiniin verrattuna.

Lähes kaikki, 95 prosenttia, Burman rubiineista kaivetaan Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Myanmarin kaivoksista. Myanmarissa on kahden tyyppistä rubiinia: vaaleaa ja tummaa. Vaaleat rubiinit ovat yleisimpiä, ja yleisesti ottaen ne ovat myös edullisempia suhteessa tummiin rubiineihin. Tummat rubiinit ovat harvinaisempia ja niiden etsiminen vie enemmän aikaa. Löydettäessä niiden tumman punaisen kyllästämä väri on kuitenkin vertaansa vailla.

Ceylonin rubiini

Kolmanteen rubiinikategoriaan kuuluu Ceylonin rubiini. Ceylonin rubiinit ovat rakenteeltaan kevyempiä kuin Burman rubiinit, ja niiden arvo on matalampi kuin muiden kategorioissa olevien rubiinien arvo on. Kidehilarakenteensa vuoksi, Ceylonin rubiinit kasvavat usein samassa hilaryppäässä, joka puolestaan vaikuttaa siihen, että niihin muodostuu enemmän virheitä.

Rakkauden ja intohimon jalokivi

Punaiset rubiinit ovat erityisiä ja harvinaisia. Niihin sisältyy kielletyn hedelmän kaltainen eroottisuuden lataus, jopa saavuttamattomuuden jännite. Punaiset rubiinit edustavatkin rakkautta ja intohimoa, tulta ja tappuraa. Niissä on onnellisuuden, harmonian ja hyväntahtoisuuden symboliikkaa. 

Korukauppiaat ovat jo pitkään asettaneet punaiset rubiinit jalometallien arvohierarkiassa kärkeen. Punaisista rubiineista suunnitellaan ja valmistetaan upeita korumalleja, jotka keräävät katseita ja vuolaita kehuja. Rubiinit sopivatkin erinomaisesti niin hienoimpiin juhla- ja gaalatapahtumiin kuin myös elegantteihin esittely- tai muihin edustustilaisuuksiin.  

Rubiinien arvovaltaisuuden luoma asema ei ole haihtunut mihinkään historiallisten tapahtumien, taistelujen, voittojen ja häviöiden mittelöissä. Päinvastoin punaisista rubiineista kumpuaa uudenlaista, modernin ajan maanmiehen ja -naisen kunnioitusta herättävää vakautta, oman elämän herruutta ja vastustamatonta elämännälkää.

Previous
Previous

Sirot kihlasormukset

Next
Next

Opas erilaisiin vihkisormustyyleihin ja vihkisormusmalleihin