Ametisti – opas ametistijalokiviin

Ametisti on eteerisen ja rauhaa rakastavan jalokivi. Kreikkalaista alkuperää olevan ametistikorun on todettu vähentävän ahdistusta ja lieventävän stressiä, vihaa ja ärtymystä, jopa kipua, sekä lisäävän emotionaalista, hyvää tasapainoa elämään. Ametistin värisävyssä yhdistyvät syvän punainen ja kuulaan sininen, jotka sulautuvat vakaan tasaiseksi, kirkkaaksi violetiksi. 

Ametisti on kvartsimuunnos, ja korukäytössä se sopii hyvin niin kaulaan, ranteisiin kuin sormiin. Sittemmin ametisti jalokivi onkin noussut suureen suosioon siihen liitettyjen positiivisten ja suojaavien tekijöiden myötävaikutuksesta, sekä yksilön elämänlaatua parantavien ominaisuuksien ansiosta. 

Onpa ametistin sanottu tuovan myös romantiikkaa sen kantajalleen. Myytin mukaan Pyhän Valentinen sormuksessa oli ametisti, joka kuvasi amoriinia, eli lemmenjumalan veistosta. Myös helmikuu ja vesimies horoskooppi kantavat ametistia onnen kivenä. Ametisti käy niin nuorelle ihmiselle kuin iäkkäämmälle henkilölle, ja toimii yhtä hyvin arki- kuin juhlakoruna.

Tutustutaan tässä artikkelissa kattavammin ametisti jalokiveen, sen ominaisuuksiin sekä uskomuksiin.

Ametistin kemiallinen rakenne

Ametisti on rakenteeltaan vulkaaninen, pyrogeeninen basalttikivi. Miljoonien vuosien aikana silikaani mineraalit ja vesi ovat muovanneet sen tuliperäistä rakennetta ja kerrostaneet sen kristalleista kauniisti hehkuvan kiven. Ametistia voikin muuttaa suuresti lämmöllä. Sen kemiallisessa rakenteessa on muun muassa alumiinia ja rautaa.  

Ametistin väri juontuu juuri raudan lähteistä. Sen pääasiallinen väri muodostuu vaaleanpunaisen ja violetin sekä tumman violetin väreistä. Punainen ja sininen tai nämä molemmat voivat niin ikään olla osa ametistin sävymaailmaa. Kvartseista ametisti on ehdottomasti yleisin löytö, ja siksi se on myös hyvin edullinen kivi.

Ametistin historiaa

Ametistin historiallinen taival on vaiherikas, ja ulottuu niinkin pitkälle kuin 2000 ennen Kristuksen syntymää. Muinaiset egyptiläiset havahtuivat ametistin lujaan materiaaliin ja kokivat kiven rauhoittavana. He pitivät ametistia talismaanina ja uskoivat sen suojelevan kantajaansa.

Kreikkalaiset ja roomalaiset uskoivat ametistissa piilevään voimaan, joka ehkäisee liikaa juopumista ja alkoholin nauttimista seuraavan päivän kärsimystä. Ametisti nimenä tuleekin kreikkalaisesta sanasta amethystos, joka tarkoittaa ei päihtynyt. Kreikkalaiset ja roomalaiset olivat aktiivisia luomaan erilaisia ametistikoruja ja figuureita, jopa viinilaseihin, jotta pidättyminen liiallisesta päihtymyksestä olisi onnistunut, kun ametisti varjelisi heitä.

Ametistin jalot ja hyveelliset ominaisuudet eivät jääneet varjoon myöhemminkään. Keskiajalla englantilaiset kuninkaalliset vannoivat ametistin keisarilliseen olemukseen. Kun hyväksyttiin, että kiven violetti väriaine heijasti kallista makua ja korkea-arvoisuutta, siitä tuli eliitin suosima väri, joka symboloi heille ennen kaikkea terveyttä. Sittemmin ametisti on vallannut koruhierarkiassa korkean sijan, ja kiven katsotaan heijastavan statusta. Esimerkiksi Kuningatar Elizabeth II koristautui ametistiin.

Ametistin violetti väriskaala

Puhtaat kvartsikristallit ovat värittömiä, mutta ametistin kohdalla sävy on violetti. Raudan ja alumiinin innoittamana, ametisti heijastelee vaalean lilan sävyistä tummenevaan violettiin. Kuitenkin punertavan violetin ametistin on todettu ilmentävän hienosyisempää ja arvokkaampaa kristallia. Punertavan violetti sävy on tarpeeksi kirkas, eikä hälvene pimeämmässäkään ympäristössä. 

Värialueiden oikeanlainen havaitseminen on yleisempää läpikuultavien ametistijalokivien keskuudessa. Vaikka tasaisen violetit ametistit ovat korkeahintaisia, on osa sitä mieltä, että aidon ametistin tunnistaa juuri violetin väriskaalan eriasteisesta muodostumisesta. Ametistin värialueiden kattama skaala tarkoittaa, että kivessä on vähän valkoista, vähän sinistä ja muutamia violetin vivahteita, tai vain pari violetin häivähdystä. Perussääntö ametistin kokonaisväritystä määritettäessä on kuitenkin sen aluekohtaisesti nähtävät eri väriasteet ja -voimakkuudet kuin pelkkä yhtenäinen, yksi väri.

Ametisti-jalokiven leikkaus

Jalokiven leikkaus on tärkeässä osassa silloin, kun puhutaan siitä, miten paljon kivi kykenee heijastamaan valoa ja luomaan säihkettä. Ovaalimuotoiset leikkaukset, kuten esimerkiksi kyynel- tai päärynämuotoinen leikkaus, voi luoda upean loiston ametistisormukseen. Vertaiseensa pyöreään jalokivisormukseen nähden, ovaalimuoto on myös edullisempi vaihtoehto vähentämättä sen loistokkuutta. 

Kyynel- ja päärynämuotoiset ametistit ovat pidemmän muotonsa ansiosta suuremman näköisiä. Jos ametistin violetin värin voimakkuuden ja vangitsevuuden haluaa saada parhaiten esiin, kannattaa suosia barion leikkausta. Barion leikkaus heijastaa upeasti erityisesti kevyen violetin korostamien kivien värialueet.

Ametisti-jalokiven kirkkaus ja koko

Syvän tumma violetti ametisti peittää kiven pinnan epätäydellisyydet. Ametistin värin ja läpinäkyvyyden suhteelliset erot paljastavatkin kiveen uurtuneet virheet jokseenkin selkeästi. Värisävyn epätasaisuus, kiveen iskostuneet halkeamat tai viivamaiset epäpuhtaudet, sekä syntyneet ilmakuplat heikentävät ametistin lasimaista kirkkautta, ja valitettavasti laskevat myös sen arvoa.

Sitä vastoin ametistijalokiven karaatin koko määrittää sen arvon. Mitä enemmän ametisti painaa, sitä arvokkaampi se on. Yleisyytensä vuoksi ametisti ei kuitenkaan koskaan yllä hintatasoltaan yhtä korkealle kuin kalliimmat jalokivet. Paino kuitenkin tekee siitä omassa luokassaan yhden arvokkuutta selittävän tekijän.

Ametistin arvioinnissa kannattaa kaikkiaan kiinnittää huomiota seuraaviin osa-alueisiin: väri, leikkaus, kirkkaus ja koko. On hyvä pitää mielessä, että lähestulkoon kaikissa jalokivissä esiintyy jossain määrin värissä, muodossa ja pintastruktuurissa havaittavia epätäydellisyyksiä. Ne kuitenkin voivat tehdä korusta myös persoonallisen, kantajansa näköisen.

Ametistin lämpökäsittely ja värimuuntelu

Kuumuuden on osoitettu joko vähentävän tai vaihtoehtoisesti nostavan ametistikiven värin intensiivisyyttä. Monet ametistit, myös luonnon ametistit mukaan luettuna, on lämpökäsitelty värin haalistumista ehkäisevillä synteettisillä sävyillä. 

Tämän kaltaiset lämpökäsittelytoimenpiteet voivat muuntaa ametistin värin luontaista violetin sävyä radikaalisti. Hempeän laventeli voi muuntua väriltään täyteläisen helmiäistuhkan sävyiseksi. Kuumuuden nostattaman säteilyn voimakkuuden mukaan, ametistin väri voi muuntua myös ruskeaksi, oranssiksi tai keltaiseksi. Ametisti taipuu siis väreiltään kirkkaasta ja kylmästä violetista aina haaleaan ja hempeään helmiäis- ja pastellivärimaailmaan, ja lisäksi myös muihin lämpimiin värisävyihin, jos niin lämpökäsittelyllä halutaan saada aikaan.

Ametistin huolto

Ametisti ei edellytä suuria hoito- tai huoltotoimenpiteitä. Kivi on luja ja kovuusasteikolta luokkaa seitsemän, eikä sen pintakaan ota vastaan kolhuja tai naarmuja kovin herkästi. Arkikäyttöön ametisti luontuu tämän takia mitä parhaiten. Piikki tai viiste voi antaa ametistille lisäsuojaa. 

Vaikka lämpökäsittelyiden yhtenä ”värjäystä” jäljentävällä tekniikalla on haluttu ehkäistä ametistin värin haalistumista ja myötävaikuttaa positiivisesti sen väriskaalaan, on syytä välttää jalokiven liikaa kirkkaalle valolle altistumista pitkinä tai toistuvina ajanjaksoina. Liika kirkas valo saattaa kellastuttaa kiven.

Parhaiten pidät huolta ametistikivestä puhdistamalla sitä lämpimällä vedellä ja pehmeällä pesuliinalla, sekä välttämällä liikaa kuumuutta.

Parantava kivi

Ametistilla uskotaan olevan monia erilaisia parantavia ominaisuuksia. Ametistin on sanottu tuovan kantajalleen sisäistä näkemystä, ja puhdistavan tämän kielteisistä ajatuskuvioista. Toisaalta ametisti nähdään myös muistin, motivaation ja rohkeuden kivenä. Sillä saattaa olla intuitiota ja keskittymistä parantavia elementtejä. Sitä voidaankin käyttää apuna intuitio- ja meditaatioharjoituksissa.  

Ametistin uskotaan lisäävän myös itsensä rakastamisen taitoa. Siinä missä ametisti voi vahvistaa immuniteettia, se voi myös syventää unta ja estää migreeniä. Tällä maagisella kivellä on kerrottu voivan karkottaa niin ikään painajaisia. 

On sanomattakin selvää, että ametisti on valovoimainen kivi. Se välittää ympärilleen rauhallisuutta ja muistuttaa maadoittumisen tärkeydestä. Henkisyys ja ametisti ovat luoneet sillan toinen toisilleen, eikä olekaan ihme, että sen parantavista voimista ollaan yhä kiinnostuneita, kuten olivat ametistikristallia juhlineet muinaiset kansat. 

Previous
Previous

Vastavihittyjen suosituimmat häämatkakohteet

Next
Next

Lupaussormukset | Mikä on lupaussormus