Lupaussormukset | Mikä on lupaussormus
Lupaussormus symbolisoi uskollisuutta ja sitoutumista seurustelukumppaniin. Se on usein lupaus kihlautumisesta tai avioliitosta, mutta sormuksen syvempi merkitys heijastuu niiden kantajiin ja heidän romanttiseen suhteeseensa. Lupaussormus kietoo yhteen kaksi ihmistä, jotka ovat suhteen halunneet.
Lupaussormus ja romanttinen suhde
Lupaussormus on nimensä mukaisesti lupaus kestävästä – ikuisesta – rakkaudesta. Se peilaa ennen kaikkea partnereiden välistä romanttista suhdetta ja puhuttelee suhteen kestävyyttä sekä halua olla yhdessä. Lupaussormusta ei pidä kuitenkaan sekoittaa puhtaussormukseen (engl. purity ring), joka liittyy enemmän sormuksen omistajaan itseensä ja hänen lupaukseensa astua avioliittoon neitsyenä.
Lupaussormuksia naisille ja miehille
Toisin kuin ehkä kuvitellaan, lupaussormuksen saaja voi olla myös mies. Sen vastaanottajaa ei siis määrittele etukäteen niin vahvasti sukupuoli, kuin ehkä kihla- tai vihkisormuksen saajaa, jonka usein nähdään olevan nainen. Ennakko-odotukset tai muut sormuksen kantajaan sidotut oletukset ovat luultavasti vähemmän perinteiset kuin kihla- tai vihkisormuksen kantajilla. Tämä ei kuitenkaan vie pois sormukseen sisältyvää perimmäistä tarkoitusta toiseen sitoutumisesta, sekä osoitusta siitä, kuinka arvokkaana suhdetta pitää.
Lupaussormus välittää suhteen persoonallisuutta
Syvin ajatus, jolla kumppanit haluavat osoittaa suhteensa merkitystä ja arvoa, voi vaihdella parien välillä. Lupaussormus on joillekin pareille itsestään selvä sitoumus ennen varsinaista vihkisormusta ja avioliittoa, kun taas toisille pareille lupaus kumppanille omistautumisesta loistaa sormuksessa itsessään. Lupaussormus merkitsee parille enemmän kuin vain satunnaista tapailua ja yhdessä oloa. Sen statusarvo kiteytyy parin haluun näyttää ulkopuoliselle maailmalle, että he haluavat olla yhdessä – että he kuuluvat yhteen.
Silmäys lupaussormuksen historiaan
Uskollisuuden ja lojaaliuden osoituksena, lupaussormusta on pidetty jo keskiaikana, ja onpa siihen haluttu kaivertaa jopa runolauseita 1500-luvulla, eritysesti Yrjöjen aikakaudella ja viktoriaanisessa Englannissa. Rakkauden kohteelle kaiverretussa lupaussormuksessa saattoi lukea suhteen toiselle osapuolelle ilmaisu ”osoitettu” tai ”rakkain”.
Nykyään lupaussormus kantaa perinteitä vain historian kertomana, ja siitä on tullut enemmän valtavirran haluama sormus, joka ilmentää modernia suhdetta.
Milloin on oikea aika antaa lupaussormus?
Vaikka lupaussormus ei ole vihkisormus, kevein perustein sitä ei kuitenkaan tulisi antaa. Taustalla on harkittu ja vakaa päätös usein vähintään vuoden tai yli kestäneestä seurustelusuhteesta, jonka jälkeen seurustelusuhteessa oleva on valmis antamaan lupaussormuksen kumppanilleen ja vastaavasti tämä on valmis vastaanottamaan sen ja kantamaan sitä sormessaan.
Lupaussormuksessa säkenöi seurustelukumppaneiden yhteinen päätös jatkaa kukoistavaa yhteiseloa ilman että avioliitosta otetaan turhan suurta tehtävää tai siihen otetaan liian nopeaa askelta. Avioitumista korkeammalla on parin halu ja toive elää elämää yhdessä juuri lupaussormusta kantavan kumppanin kanssa.
Lupaus avioliitosta ei kuitenkaan katoa mihinkään – lupaus sitoutumiseen ja elämän jakamiseen toisen kanssa pitää lupaussormuksen kantajat kiinni toisissaan. Yhdessä asuminen ja avioituminen myöhemmin on nouseva trendi, ja lupaussormus on tämän uuden elämäntavan konkreettinen, kaunis ele ja esteettinen hyödyke.
Mihin sormeen lupaussormus pujotetaan?
Hyviä uutisia niille, joille lupaussormuksen kantaminen nimettömässä vihkisormuksen tapaan, askarruttaa. Nimittäin lupaussormusta on lupa kantaa siinä sormessa, jonka pari valitsee sopivammaksi toinen toisilleen. Oikean tai vasemman käden valinta sormuksen laittamiseen on myös vapaavalintainen ja parin päätettävissä. Tämä antaa jo muuten persoonalliselle lupaussormukselle entistä henkilökohtaisemman vivahteen ja tyylin.
Pikkurilli on tällä hetkellä hyvin trendikäs ja monen lupaussormuksen kantajan tyylivalinta. Joskus kumppanit kokeilevat, miltä lupaussormuksen pitäminen kaulassa tuntuu, ja tällöin sormus pujotetaan ketjuun riippumaan.
Eri sormivalinnoista huolimatta, lupaussormus komeilee yleensä vihkisormuksen tilalla vasemmassa nimettömässä, tai jos kantaja on jo jostain syystä avioitunut, oikeassa nimettömässä. Vasemman käden nimetön sormuksen vakiopaikkana juontaa juurensa muinaisesta taikauskosta, jolloin ihmiset kuvittelivat, että vasemman käden nimettömästä vie suoni suoraan sydämeen. Anatomisesti tämä uskomus ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Miltä lupaussormus näyttää?
Suosituimmat lupaussormukset ovat muodoltaan ja aiheiltaan sydämiä, uskollisuussymboleita tai yhteen kietoutumista sisältäviä aihioita parin liitosta. Timantteja sisältävät lupaussormukset kuuluvat niin ikään suosikkeihin, joskin ne ovat usein karaateiltaan pienempiä ja muodoltaan enemmän rypäs- tai rivimallia verrattuna klassiseen, yksittäiseen timanttivihkisormukseen.
Mikään ei kuitenkaan estä kumppaneita valitsemasta jotakin aivan muuta sormusteemaa. Lupaussormus on vapaa säännöistä ja vaatimuksista myös tässä asiassa. Claddagh sormukset ja ikuisuutta ilmentävät sormukset, tai arvokkaat metalliset, sileät sormukset, joissa voi olla syntymäkivi mukana, tai vaihtoehtoisesti mosaiikkiset tai yhdistelmäkiviä sisältävät sormukset, kuuluvat lupaussormusten repertuaariin yhtä hyvin.
Siinä missä lupaussormuksesta on tullut eräänlainen muoti-ilmiö, sen sallitaan leikkiä ja varioida, kuin minkä tahansa muotituotteen. Toisaalta on ehkä hyvä pitää mielessä, että lupaussormus ei ole etukäteen muovattu jäljennös tulevasta vihkisormuksesta, vaan oma uniikki tuotekappale – ja kuvaus sen hetkisestä, hyvästä ja onnellisesti, elämästä suhteen osapuolten välillä.
Kuinka paljon lupaussormus maksaa tai saa maksaa?
Yleensä lupaussormus on vihkisormusta huomattavasti edullisempi ostos, vaikka mitään yhtenäistä hintataulukkoa tähän ei ole. Halvimmillaan lupaussormuksen voi ostaa vajaalla parilla sadalla eurolla. Kalliimmat lupaussormukset liikkuvat yli viidestä sadasta eurosta tuhanteen ja kahteen tuhanteen euroon asti.
Miten antaa lupaussormus omalle rakkaalleen?
Lupaussormuksen voi antaa milloin vain, kun päätös vakavasta suhteesta on tehty. Usein lupaussormus annetaan syntymäpäivänä, ystävänpäivänä tai vastaavasti lomalla. Esimerkiksi parin yhteinen illanvietto voi olla lupaussormuksen H-hetki, jolloin keskustellaan suhteen nykyhetkestä ja yhteisestä tulevaisuudesta, sekä luodaan pysyvä side kumppaniin lupaussormuksella. Muuta prameaa ympäristöä lupaussormus ei vaadi, eikä sormusta tarvitse antaa polvistumalla, kuten kihlasormusta, jos ei sitten itse niin halua.
Miten käy lupaussormukselle käy, jos suhde ei kestäkään?
Suhteet ja elämäntilanteet voivat muuttua, jolloin herää kysymys, mitä parin pitäisi tehdä lupaussormuksille, jotka ovat alun alkaen edustaneet suhteen kummallekin osapuolelle elämänpituista valaa? Tämä riippuu täysin siitä, mihin parit päätyvät mahdollisen erotilanteen edessä.
Ei ole läheskään itsestään selvää, että kumppanit luopuisivat lupaussormuksistaan, mikäli ero tulee. Lupaus pitää yhtä ystävinä, tai kunnianosoitus menneestä ja tärkeästä suhteesta, voi saattaa entisen pariskunnan pitämään lupaussormukset sormessaan myös elämänpolkujen erkaantuessa.
Lupaussormus on eräällä tapaa siis symboli suhteelle, jonka merkitystä ei koskaan unohda, vaikka elämäntilanne muuttuu. Lupaussormus on lupaus rakastaa elämää ja siihen kuulunutta suhdetta näin ollen myös jatkossa, sekä toisaalta kantaa siitä jäänyttä muistoa sormessaan, jos niin yhdessä toivotaan.